Keresés ebben a blogban

2012. május 21., hétfő

Selyem tyúk fajtaleírás


Forrás : / Tyúkok enciklopédiája , ESTER VERHOEF – AAD RIJS /


 



A selyemtyúkok Kínából származnak , hosszú múltra tekinthetnek vissza .Régebbi jegyzetek alapján  hasonló tollazatú elődje már több mint ezer évvel ezelőtt is megtalálható volt .A selyemtyúkok már néhány évszázada feltűntek Európában .Agyafúrt kereskedők a nyúl és baromfi kereszteződéseként kínálták a hiszékeny csodálkozó vevőknek .


 Megjelenés :




A selyemtyúkok viszonylag kistermetűek, a méretbeli eltérések országszerte kisebb változásokkal fordul elő. A súlyuk 1000 és 1600 gramm között található . A selyemtyúk a szétálló szőrzetének köszönheti a nevét .A fajtánál követelmény a kerekded test és az alacsony állás .A kakasok rövid farkát selyem-sarlótollak fedik . Különleges tollszerkezete mellett egy sor más tulajdonsággal is rendelkezik .Ilyen például a bőr liláskék színe , ezt a csőrön láb újakon is viszont látjuk .A selyemtyúkok taraja eperformájú , genetikailag a rózsatarajhoz tartozik .A rendes forma mellet megtalálhatóak a szakálas példányok is .


 Színek és jellemző mintázatok :


A selyemtyúkokat különböző változatokban tenyésztik ., beleértve a fehér , fekete ,többszegélyes fogoly, többszegélyes ezüstfogoly , gyöngyszürke ,kendermagos , vörös , borságra és az egyszínű kék színeket . Viszont a színek elismertsége országszerte változik .























Tulajdonságok:


Nyugodt kiegyensúlyozott idegrendszerű állatok , hamar elfogadják az ember érintését .Nem repülnek , ezért szabadon is tarthatóak az udvaron , egy alacsony kerítés is kordában tartja őket . A selyemtyúkoknak nincs nagy területre szükségük , ezért kisebb kifutóban is tarthatjuk őket .A tojó tulajdonság nem jellemző , csak száz tojásra számíthatunk évente .Esősorban télen és tavasszal tojnak . Nagy kotlási hajlammal rendelkeznek , gyakran használják őket pótanyaként .A selyemtyúkok erős robosztus szívós tulajdonsággal rendelkeznek és érzéketlenek a hideggel szemben .


 Különlegességeik :






A fejen jól látható a bőr kékesfekete színe , a húsuk , sőt még a csontjuk is színezett .A kínaiak gyógyhatást tulajdonítanak ennek az erős színezettségnek , különféle orvosi célokra használják fel őket .A húsuk  színe eltér a megszokottól de a szerkezete és az íze nem . A selyemtyúkok között létezik egy világosabb változat is .A tollazat jellegzetes szerkezete abból adódik ,hogy hiányoznak az úgynevezett horgocskák. Ez egy recesszív öröklődő tulajdonság ami azt jelenti , hogy ha egy selyemtyúkot egy hagyományos tulajdonsággal rendelkező tyúkkal keresztezünk , akkor hagyományos tollszerkezetű tyúkot kapunk . Nagyon gyakran elkotlanak ezért is tudott még mindig fennmaradni , mivel régebben keltetőgépekkel a tenyésztők nem rendelkeztek , így a selyemtyúk egy élő keltetőgép volt számukra . Nagyon alkalmas fácán fogolyfélék , kacsák keltetésére és nevelésére .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése