Keresés ebben a blogban

2012. május 21., hétfő

Araucana fajtaleírás


Forrás: http://zsozoo.blogspot.com/2012/01/araucanarol.html


Az Araucana díszbaromfi fajta

 
Külleme
Robusztus, ellenálló baromfifajta. Farok nélküli, ún. szárazföldi tyúk. A madár felülről szemlélve, kissé oválisnak tűnik. Különleges ismertetőjele a fej oldalán található tollbojtok. Emellett pofaszakálla is van.
Törzse megnyújtott ellipszishez hasonlítható. A függőlegeshez közeli testtartású. A kakas törzse meredekebb.
Feje mérsékelten széles.
Arca vörös, de a fekete színűeknél vagy a feketés vörösöknél sötétbe hajló is lehet.
Szemei élénkek, színe összefüggésben áll a tollazat színével.
Csőre erős, kissé hajlított.
Taréja szabálytalan borsótaréj, hátul nem követi a nyak vonalát, feszes szöveti szerkezetű.
Állebenye alig fejlett, sőt a szakállas változatnál teljesen hiányzik is.
Füllebenye vörös, valamiféle árnyaltság megengedett
Tollképződmények a fej oldalán találhatók. Ezek a tollképződmények a fej oldalán helyezkednek el, és oldalról, felülről, alulról, hátulról tekintve mindig egyformák.
Jellegzetes pofaszakálla van, ami nem hasonlíthat a kecskeszakállra.
Nyaka közepes hosszúságú, széles gallértollazat jellemzi.
Szárnyai szorosan a testhez simulók, vízszintes tartásúak, a test síkjából nem emelkednek ki.
Háta elég hosszú.
Nyeregtájéka feszes, nyeregtollakkal teljesen borított.
Melle széles, kissé domború.
Hastájéka egészen jól fejlett.
Lábai közepes hosszúságúak, szélesek, gömbölyített formájúak. Simák, finom csontozatúak. Színe összefüggésben áll a tollazat színével.
Lábujjai előreállók, feszesek. Jól terpesztettek.
Faroktollai teljesen hiányoznak.
Tollazata szorosan a testhez simuló. A kék tollazatú változatnál a lazább tollszerkezet megengedett.
Durva fajtahiba a túlzott nagyság, a szögletes alak, a rövid hát, a keskeny törzs. Nem szeretik a felálló borsótaréjt. Ha a fej oldalán képződő tollbojtok túlságosan nagyok vagy féloldalasak, kifejezetten durva hibának számít.
Tojásai:
Az araucana tojáshéjának színe a türkizkéktől a zöldig terjedő skálán helyezkedik el. Ezt dominánsan örökli is. Barna héjú fajtával keresztezve zöld, fehér héjúval világos kék színű tojásokat termelnek az utódok. Ellentétes véleményeket lehet olvasni az Araucana tojás koleszterin tartalmáról. 



Mérete
A kakasok 2,0–2,5 kg súlyúak, a jércék 1,6–2,0 kg-ot érnek el.

Színváltozatai
Sok színben tenyésztik, de ez általában alárendelt jelentőségű.
Ilyen az aranynyakú, a kék aranynyakú, az ezüstnyakú, az arany búzaszínű, a kék búzaszínű, afekete-vörös és a kék-vörös, valamint a vadszínű.

Aranynyakú – Feje aranybarna, a nyak- és az ágyéktollazat sötét aranysárga, feketén csíkozott. A váll és a hát arany-vörös. A másodrendű evezők feketék, barna külső szegélyűek. Az elsőrendű evezők feketék, külsejük barna. A szárny háromszögét képezik. A szárnyszalag fekete. A mell, a has és a comb fekete. A tojók fej- és nyaktollazata aranysárga, fekete csíkokkal.
A mell lazacszínű. A hátfedőtollak sárgásbarnák, fekete spiccezettséggel. A comb és a has szürkésbarnák. A láb színe fűzöld, a szem narancssárga.

Kék-aranynyakú – Éppen olyan, mint az aranynyakú, csak a fekete tollakat kékek váltják fel.

Ezüstnyakú – A kakas feje, nyaka és nyeregtollazata ezüstfehér, fekete csíkozással. A váll és a hát ezüstfehér. A másodrendű evezőtollak feketék, fehér külső szegéllyel. Az elsőrendű evezők belül feketék, kívül fehérek. A szárny háromszögét képezik. A szárnyszalagok feketék. A mell, a has és a comb fekete tollakkal fedett. A tojó fej és nyaktollazata ezüstfehér, fekete csíkokkal. A mell lazacszínű. A hát fedőtollai ezüstszürkék, fekete spiccezettséggel. A comb és a has tollai szürkék.
A láb bőrszíne fűzöld, a szem narancssárga.

Arany búzaszínű – A kakas színe és rajzolata egyezik az aranynyakúnál leírtakkal, ám ennél a változatnál nincs fekete csíkozottság a fej, a nyak és az ágyék tollazatában. A tojó fej- és nyaktollazata vörösesbarna. A nyaktollazatban keskeny, matt fekete színű csíkozottság engedélyezett. A testet fedő tollak búzaszínűek, a mell, a has és a comb világos zsemleszínű. A sötét búzaszínű evezőtollak belső zászlói feketésbarnák. A láb világos fűzöld, a szemek narancssárgák.

Kék-búzaszínű – Megegyezik az arany búzaszínűvel, de a fekete mintázottság helyén kék található.

Fekete-vörös – A kakasok mélyfeketék, zöld fényű csillogással. A fej-, a nyak- és a nyeregtollazat élénk aranyvörös, fekete csíkozottságú. A hát fekete vagy barnásvöröses felrakódással tarkított. A váll barnásvörös. A tojó alapszíne egyezik a kakaséval, a fej- és a nyaktollazat barnásvörös, fekete csíkozással. A gallértollak elülső részének vörösesbarna széle megengedett. A láb fekete olajszínű, a talp sárga. A csőr sötét szaruszínű. A szem színe vöröstől a barnásvörösig terjed.

Kék-vörös – Rajzolata egyezik a fekete-vörösével, csak a fekete helyett kék színben pompázik.

Vadszínű – A kakas feje, nyaka és ágyéktollazatának színe fekete csíkos mintázattal tarkított barnásvörös. A váll és a hát sötét vörösesbarna. A másodrendű evezőtollak feketék, külső szélük barna. Az elsőrendű evezőtoll belül fekete, kívül barna, ez képezi a szárnyháromszöget.
A szárnyszalag fekete. A mell, a has és a comb fekete. A tojók fej- és gallértollazata aranybarna,
fekete csíkokkal tarkítva. A mell lazacszínű. Az apró fedőtollak barnák, fekete spriccezettséggel. A comb szürkésbarna, a has feketésszürke. A lábak fűzöldek, a szemek narancssárgák.

Elterjedtsége, állománynagysága
A korai ivarérés, a jó tojástermelő képesség, húsának kitűnő minősége és ízletessége, kedvező takarmányértékesítő képessége miatt, nem is beszélve érdekes és értékes küllemi jegyeiről, ez a kultúrtörténeti értékű fajta terjedőben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése