Keresés ebben a blogban

2012. május 21., hétfő

Chabo színváltozatok

/http://www.chaboklub.eoldal.hu/cikkek/szinvaltozatok.html/

A Chabo baromfifajta színváltozatai
2006-os Európa Standardból fordította:
Klaus Andreas, az MGKSZ Chabo tenyésztők klubjának szakelőadója
Chabo színváltozatai I. rész (1-15)

1. Fehér:                                           
Fehér. Teljesen azonos alakú állatok esetében a bírálat során a kissé sárgás árnyalat csökkenti az állat értékét. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: az erősen sárgás árnyalat, más színű tollak, túl világos vagy zöldes lábszín.

2. Fekete piros taréjjal és arccal: 
              
Zöldesfényű, telt fekete. Az írisz színe a narancsvöröstől a világos gesztenyebarnáig változhat. A lábak sárgák, feketés árnyalattal, a talpak ugyancsak sárgák. Durva hiba:az ibolyakék csillogás.

3. Fekete sötét taréjjal és arccal:
               
Telt fekete, melyen enyhe bíborszínű csillogás megengedett. Az írisz színe sötét gesztenyebarna, lábak és talpak feketék. Durva hiba: a narancsszínű írisz.

4. Gyöngyszürke
                
A kakas és a tyúk is egyöntetű világos szürkéskék színű, szegély nélküli tollazattal. A kakas finom sötét borsókássága megengedett. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák, szürke árnyalattal, a talpak sárgák. Durva hibák: a toll foltos felső színe, sárgás vagy más színű árnyalat, a kakas túl sötét nyak- és nyeregtollazata. A sima és a fodros tollazatúak esetén az egyenetlen vagy rongyos tollszerkezet.

5. Kék, japánul:
                                
Hasadó öröklődésű kék szín, világosabb vagy sötétebb tónusban, több vagy kevesebb szegéllyel. A kakas nyak- és nyeregtollazatának és a szárnyfedőinek színe a sötétebb kéktől a feketés kékig terjedhet. Az írisz a narancsvöröstől a világos gesztenyebarnáig változhat. A lábak sárgák, szürke árnyalattal, a talpak sárgák. Durva hibák: az erősen tarka alapszín; rozsda- vagy ezüstszín a nyak ill. a nyeregtollazatban; fekete, lakk-zöld árnyalatú tollak; sötét arc vagy sötét taréj
.
6. Kendermagos:
                              
A sötét palaszürke és a világos kékesszürke többszöri váltakozása adja a jellegzetes keresztben ún. kendermagos rajzolatot. A kakas esetében azonos szélességűek, a tyúkéban viszont a sötét részek kicsit szélesebbek, mint a világosak. A rajzolat nem határolódik el élesen. Az írisz narancsvörös, lábak sárgák, melyeknek enyhe szürkés árnyalata megengedett. Durva hibák: erős rozsdás szín a nyak- és nyeregtollazatban, liszt.

7. Fekete fehér pöttyökkel:
                        
A köznapokban Butschi-Chabonak is nevezik ezt a színváltozatot. Telt fekete alapszín jellemzi, mely lakk-zöld fényű. Lehetőség szerint minden tollvégen legyen jól elhatárolt a fehér petty. Ennek jelen kell lenni az evezőkben is, valamint a kakasok vezér- és a sarló tollaikban. Az egyforma pettyrajzolat kívánatos. Bár néhány tisztán fehér kézevezőtoll is megengedett, de az összképben a fekete színnek kell dominálnia. Az állatok évről-évre világosabb tollazatúvá válnak. Az írisz narancsvörös színű, lábak sárgák enyhe szürke árnyalattal. Durva hibák: pettyezettség helyett szegélyezettség, egyszínű fehér tollak a farokban, liszt, a kakasok nyak- és nyeregtollazatában hiányzó rajzolat. 
8. Gyöngyszürke fehér pöttyökkel:

Az alapszín egyenletes világos szürkéskék, a kakas szárnyfedői lehetnek egy kicsit sötétebbek. Kívánatos minden tollon egy fehér, jól elkülönülő végpötty; az evezőkben valamint a kakasok vezér és sarló tollaikban is. Az egész tollazatot befutó pettyrajzolat a kívánatos, bár néhány tisztán fehér evezőtoll is megengedett, de a világos szürkéskék színnek dominálnia kell. Az állatok tollazata évről-évre világosodik. Az írisz narancsvörös; a lábak sárgák. Durva hibák: nem tiszta, barnás árnyalatú alapszín; a sima- vagy fodrostollazatúak rongyos tollszerkezete; a pettyezettség helyett szegélyezettség, továbbá az egyszínű fehér tollak a farokban, liszt, a kakasok nyak- és nyeregtollazatából hiányzó rajzolat.
9. Sárga fehér pöttyökkel:
  
Kakas: telt, vöröses sárga alapszín, mely a nyak- és nyeregtollazatban, továbbá különösen a szárnyfedőkön és a háton intenzívebb; nyak- és nyeregtollazat finom, keskeny, fehér szárcsíkokkal és fehér tollhegyekkel. Kis fehér fröcsköltség szerű foltok a szárnyfedőkön engedélyezettek. Mell-, comb- és has tollai lehetőleg minél kerekebb fehér végpöttyökkel rendelkezzenek. A kézevezők sárgák, fehér külső szegéllyel. A karevezők belsőzászlója fehér, külsőzászlója sárga fehér tollvégekkel, úgy hogy a szárnyon zárt állapotban teltsárga szárnyháromszög és fehér lépcsőzetes rajz látszódjon. A nagy szárnyfedőtollak (kötések) telt sárgák kerek fehér végpöttyökkel. A farok fehér, a kisebb melléksarlók rendelkezzenek több vagy kevesebb sárga szegéllyel és beágyazódásokkal. Egyes fekete fröcsköltség szerű foltok megengedettek.
Tyúk: telt sárga, lehetőleg egyenletes alapszínnel. A nyaktollazat az alapszínben valamivel teltebb finom fehér szárcsíkokkal és fehér végpöttyökkel. A testtollazat lehetőség szerint hasonló, megközelítően kerek fehér végpöttyökkel rajzolt. A farok sárga, a vége felé fehér. Kar- és kézevező tollak valamint a szárnyháromszög olyan, mint a kakasnál. Az írisz narancsvörös; a lábak sárgák. Durva hibák: túl világos, túl vörös, túl barnás vagy nem egyenletes alapszín; túl durva, nem egyenletes, homályos vagy hiányos pöttyrajzolat; szegélyezettség; túl széles fehér szárcsík rajzolat a nyak- és nyeregtollazatban; fehér szín a szárnyháromszögben; erősen piszkos farok szín; sok fekete vagy kék fröcsköltség szerű folt a tollazatban.
10. Fehér, fekete farokkal: 
                        
A tenyésztők egymás között Siro-Chabonak is nevezik ezt a színváltozatot. A fej, nyak és a test tollazata fehér. A kéz- és karevezők a fehér külső és fekete belső zászlókkal színezettek; a szárny zárt állapotában majdnem fehér. A vezértollak feketék, lefelé egy kis eltakart fehérrel; a fekete fő- és melléksarlók keskeny fehér szegélyezetten kívánatosak. Az alsó tollazat fehér. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák:fekete nyakrajzolat, erős sárga árnyalat a szárnyfedőkön; a fehér farok tollak túlsúlya.

11. Fehér, kék farokkal: 
                
A fekete helyett telt szürkéskék szín, a kakasok esetében ez valamivel sötétebb. A fej, nyak és a test tollazata fehér. A kéz- és karevezők a fehér külső és telt szürkéskék belső zászlókkal színezettek; a szárny zárt állapotában majdnem fehér. A vezértollak szürkéskékek, lefelé egy kis eltakart fehérrel; a szürkéskék fő- és melléksarlók keskeny fehér szegéllyel kívánatosak. Az alsó tollazat fehér. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: kék nyakrajzolat; erős sárga árnyalat a szárnyfedőkön; a fehér farok tollak túlsúlya; ill. ha a farokban sok a fekete vagy zöldes fényű toll.

12. Sárga, fekete farokkal: 
                                   
Alapszínként a telt, egyenletes sárga a kívánatos, mely a kakasok nemi jellegéből adódóan intenzívebb. A fej, nyak és a test tollazata sárga. A kéz- és karevezőtollak fehér külső és fekete belső zászlókkal színezettek; a szárny zárt állapotában majdnem sárga. A vezértollak feketék, lefelé egy kis eltakart sárgával; a fekete fő- és melléksarlók keskeny sárga szegéllyel kívánatosak. Az alsó tollazat világossárga. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: fekete nyakrajzolat, köpenyrajzolat, a sárga farok tollak túlsúlya, liszt.

13. Sárga, kék farokkal: 
    
Alapszínként a telt, egyenletes sárga a kívánatos, mely a kakas nemi jellegéből adódóan valamivel intenzívebb. A rajzolat színe telt szürkéskék, a kakasoké kicsit sötétebb. A fej, nyak és a test tollazata sárga. A kéz- és karevezőtollak sárga külső és szürkéskék belső zászlókkal színezettek; a szárny zárt állapotában majdnem sárga. A vezértollak szürkéskékek, lefelé kis eltakart sárgával; a szürkéskék fő- és melléksarlók keskeny sárga szegéllyel kívánatosak. Az alsó tollazat sárgás. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hiba: a túl világos vagy vöröses alapszín, kék nyakrajzolat, sok sárga vagy fekete toll a farokban, liszt.

14. Fekete-ezüst: 
                
Kakas: a fej ezüstfehér. A nyak- és a nyeregtollazat ezüst fehér fekete szárcsíkokkal. A szárnyfedők ezüstfehérek. A többi tollazat mélyfekete, zöld csillogású. Az ezüstös szegély az elülső nyaktollazatnál megengedett. Tyúk: A fej lehetőleg ezüstfehér, feketével tűzdelve is engedélyezett. A nyaktollazat ezüstfehér fekete szárcsíkokkal. A többi tollazat mélyfekete, lehetőleg zöld csillogással. Az elülső nyaktollazat ezüstös szegélye megengedett. Az írisz színe a narancsvöröstől a gesztenyebarnáig változhat, a lábak sárgák szürkés árnyalattal. Durva hibák: a mellre lenyúló ezüstszínű elülső nyaktollazat-szegély; ezüstszínű szegély és fehér tollgerincek a mellen; a kakasnál fehér színezet a szárnyháromszögben, tyúknál a köpenyegrajzolat; tiszta fekete fej; sárga árnyalat; a taréj, az állebeny és az arc sötét színe.

15. Fekete-arany: 
               
Rajzolata, mint a fekete ezüsté, de az ezüst-fehér helyett arany-narancsszínű. Kakas: a fej arany-narancs színű. A nyak- és a nyeregtollazat arany-narancsszínű fekete szárcsíkokkal. A szárnyfedők arany-narancsszínűek. A tollazat többi része mélyfekete és zöld csillogású. Az elülső nyaktollazat arany-narancsszínű szegélyezettsége megengedett. Tyúk: A fej lehetőleg arany-narancsszínű. A feketével tűzdeltség megengedett. A nyaktollazat arany-narancsszínű fekete szárcsíkokkal. A tollazat többi része mélyfekete, lehetőleg zöld csillogású. Az elülső nyaktollazat arany-narancsszínű szegélyezettsége megengedett Az írisz színe a narancsvöröstől a gesztenyebarnáig változhat, a lábak sárgák szürkés árnyalattal. Durva hibák: a mellre lenyúló arany-narancsszínű elülső nyaktollazat-szegély; arany-narancsszínű szegély és fehér tollgerincek a mellen, fehér tollak a kakasok szárnyháromszögében, a tyúkok köpenyegrajzolata; tiszta fekete fej; túl világos vagy túl vörösbarna rajzolati szín; a taréj, az állebeny és az arc sötét színe.

                                                                    
 II. rész
16. Aranynyakú:

Kakas: a fej narancsvörös, a nyak élénk aranysárga feketés szárcsíkokkal, a nyereg arany-narancsszínű, enyhén vagy egyáltalán nem csíkozott szárakkal. A szárnyfedők és a hát élénk barnásvörös. A kézevezők feketék, barna külső szegéllyel. A karevezők belsőzászlói feketék, míg a külsőzászlók világosbarna színűek (szárnyháromszög). A mell, a has, és a combok feketék. A szárnyszalagok és a farok zöldesen csillogó fekete.Tyúk: a fej és a nyaktollazat aranysárga, fekete szárcsíkokkal. A köpenytollazat aranybarna, fekete befutásokkal és aranysárga idegszálakhoz hasonlító rajzolattal. A mell lazacszínű. A combok, a has és a farok szürkésbarna. Az írisz színe narancsvörös, a lábak sárgák enyhe szürkés árnyalattal. Durva hibák: a fekete fej, matt alapszín. A kakas túl barna melle, s a tyúk köpenytollazatának túl széles aranyszínű szegélye.

17. Ezüstnyakú:
Kakas: a fej ezüstfehér, a nyak ezüstfehér, a szárcsíkok színe a feketéstől a szürkemelírozottig változhat. A nyereg ezüstfehér enyhe szárcsíkokkal, vagy anélkül. A szárnyfedők és a hát fehér. A kézevezők feketék fehér külső szegéllyel. A karevezők belsőzászlójának színe fekete, míg a külsőzászlók fehérek (szárnyháromszög). A mell, a has és a combok feketék. A szárnyszalagok és a farok zöldesen csillogó fekete. Tyúk: a fej- és a nyaktollazat ezüstfehér, fekete szárcsíkokkal, a köpenytollazat ezüstszürke, fekete befutásokkal és fehér idegszálakhoz hasonlító rajzolattal. A mell lazacszínű. A comb, a has és a farok szürke. Az írisz színe narancsvörös, a lábak sárgák enyhe szürkés árnyalattal. Durva hibák: a fekete fej. A kakas erősen sárga árnyalata, valamint a vörös szín jelenléte a vállon és a háton. Túl erősen rajzos mell. A tyúk köpenytollazatának széles szegélye.
18. Fogolyszínű szalagozott:
Kakas: mell, has és a combok feketék, nem túl élénk barna szalagrajzolattal és barna tollszéllel, a nyak és nyeregdísz aranybarna, a tollvégek felé egyre világosabb. A szárcsíkok feketések. A hát és a szárnyfedők pirosasbarnák, a kézevezők és szárnyszalagok feketék, keskeny barna széllel. A karevezők kívül barnák, belül feketék, (a szárnyháromszög aranybarna), a farok zöldes csillogású fekete színű, az alsó pehelytollak szürkék. Tyúk: a mell és a köpenytollazat telt aranybarna, két-háromrészes patkó formájú fekete szalagozás jellemzi. A nyaktollazat rajzolata és színe megegyezik a köpenytollazatéval, széles, telt aranyszínű /ékszerszegély/, a tollgerinc világos. A farok sötét szürkésbarna, alig látható rajzolattal. Az alsó pehelytollak barnásszürkék. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák enyhe szürkésbarna árnyalattal. Durva hibák: a fekete fej, a túl világos alapszín, a tyúk hiányos szalagrajzolata.
19. Ezüst színű szalagozott (Sötét): 
Kakas és tyúk, mint a fogolyszínű, de a kakas itt ezüstfehér, míg a tyúk színe az aranybarna helyett a kékesszürkétől az acélszürkéig változik. Az alsó pehelytollak színe a világosszürkétől a palaszürkéig változik. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák, enyhe szürkés árnyalattal. Durva hibák: a sok rozsdaszín a kakas dísztollazatában, mindkét nem esetében a fekete fej, és tyúk hiányos szalagrajzolata.
20. Arany búzaszínű:
Kakas: a fej, a nyak- és nyeregtollazat barnásvörös, aranyszínű szegéllyel, szárcsík nélkül. A vállak, a szárnyfedők és a hát világos vörösesbarna. A szalagok feketék, zöld vagy kékes-zöld csillogással. A kézevezők mattfeketék, keskeny barna külső szegéllyel. A karevezők kívül aranybarnák, (szárnyháromszög) belül mattfekete. A mell, a has és a combok tollazata fekete. A farok színe fekete, zöld csillogással, az alsó melléksarló tollain barna szegéllyel. Tyúk: a fej és a nyaktollazat vörösesbarna, aranyszínű szegéllyel, kissé mattfekete beágyazódások az alsó részeken megengedettek. A hát-és a köpenytollazat búzaszínű. A szárnyháromszög valamivel sötétebb. A kéz- és a karevezők belsőzászlói feketék. A mell, a has és a combok világos búzaszínűek. A farok tollai szürkésfeketék, barna árnyalattal. Megengedett a baromfi összképének kicsivel sötétebb tónusa. Mind a kakas, mind a tyúk alsó pehelytollazata szürke, de a búza szín is megengedett. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: a kakas farok és melltollazatában a sok barna, és a szalmasárga nyaktollazat. A tyúk mellének és párnájának túl világos színe, erőteljes rajzolat a köpeny- és karevezőkön; mohaszín vagy borsókásság, továbbá a túl világos, fehéres szegélyezettség a köpenytollazatban.
21. Ezüst búzaszínű: 
Kakas: a fej, a nyak- és a nyeregtollazat szalmasárga keskeny ezüst szegélyezettséggel, az alsó részen barnás szárcsíkrajzolattal. A szárnyfedő és a hát telt narancsszínű. A szalagok feketék, zöld vagy kékeszöld csillogással. A kézevezők feketék, fehéres külső szegéllyel. A karevezők belsőzászlója fekete, a külsőzászlók sárgásfehérek (szárnyháromszög), közte a barnás átfutások megengedettek. A mell, a has és a combok feketék. A farok fekete, zöldes csillogással, az alsó melléksarlókon ezüstös szegéllyel. Tyúk: fej zsemleszínű, a nyak mattbarna ezüstös szegéllyel, kevés mattfekete beágyazódás az alsóbb részeken megengedett. A hát-és a köpenytollazat világos búzaszínű. A szárnyháromszög kicsit sötétebb. A kéz- és a karevezők belsőzászlói feketék. A mell, a has és a combok elefántcsontszínűek. A farok szürkésfekete, barnás árnyalattal. Az összképben a szín változatos tónusa megengedett. Az alsó pehelytollak mindkét nemnél világosszürkék, a világos búzaszín megengedett. A lábak sárgák, az írisz narancsvörös. Durva hiba: a kakas túl barna vagy túl fehér vagy erősen foltos nyaktollazata. Sok sötétbarna a szárnyakban és a fedőkben, valamint sok ezüst a farokban és a mellen. A tyúk fehér mellrésze, majdnem fehér hát- és párnarésze, az ezüstszín hiánya a nyaktollazatban, az erős köpeny- és karevezőrajzolat, moha vagy borsókásság a köpenytollazatban.
22. Vörösvállú:
Kakas: a fej és a nyak tejszínfehér, néhány világossárga toll a nyaktollazatban megengedett. A hát felső része, a vállak és a kis szárnyfedők vörösessárgák. A nagy szárnyfedőtollak (szalagok) túlnyomórészt tejszínfehérek. A szárnyháromszög tejszínfehér. A mell és a has tejszínfehér, a farok fehér. Tyúk: a fej és a nyak tejszínfehér, az alsó részben a kevés világossárga szín megengedett. A hát és a szárnyfedők színe a vörössárgától egészen a világosbarnáig változik, de a szárnyháromszög tejszínfehér. A mell és a has tejszínfehér. A farok fehér. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: a vöröses szín a fej, nyak és/vagy a mell tollazatában. Más színű tollak a szárnyon és a farokban.
23. Arany porcelánszínű:                             
Kakas: az alapszín a fénylő, tiszta aranybarna. Lehetőleg minden tollon legyen egy fekete pötty, fehér gyönggyel. Az alapszín a nyak- és a nyeregtollazatban intenzívebb. A vállak és a hát vörösbarna. A karevezők belül feketék, kívül barnák (szárnyháromszög). A kézevezők feketék, barna külső szegéllyel. Az öreg kakasoknál a szárnyak fehér végrajzolatúak. A farok fekete, fehér végrajzolattal. Az öreg kakasoknál a több fehér színű kézevezőtoll megengedett. Tyúk: összességében a kakas mellének szín és rajzolati képének felel meg. A farok fekete, fehér végrajzolattal. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: az erősen elmosódott rajzolat, erős borsókásság, erős agyagszín és a tarka alapszín.
Tollstruktúrák melyek az EE standardban elfogadottak:

 selyemtollú Chabo         fodrostollú Chabo
 Maruha Chabo (tyúktollazatú)  

Formavariációk melyek az EE standardban elfogadottak:

 Okina Chabo (szakállas)
Formavariációk melyek az EE standardban még nem elfogadottak:
 Rövidfarkú, nagytaréjú Chabo - Daruma (Higo Chabo Daruma)
 Nagytaréjú Chabo – Taikan (Higo Chabo Taikan)
 Csapottfarkú (kaul) Chabo
További színek, melyek jelenleg még nem szerepelnek az EE Standardban:

Sárga, fehér farokkal:  
       
Ezt a színváltozat nagyon egyszerűen kitenyészthető, mert aki a sárga, fehér pöttyökkel színváltozatot tenyészti, ott ezek a példányok időnként felbukkannak és megfelelő szelekcióval továbbtenyészhetők. Rajzolata megegyezik a sárga fekete farkúéval. Alapszínként a telt, egyenletes sárga a kívánatos, mely a kakasnál a nemi jelleg miatt intenzívebb. Az alsó tollazat sárgás. A farok tollazata fekete helyett fehér. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: a túl világos vagy pirosas alapszín, fehér nyakrajzolat, sok sárga a faroktollazatban, liszt.

Vörös, fekete farokkal:      

Rajzolata, megegyezik a fehér fekete farkúéval. Alapszínként a szép, sötét vörös a kívánatos, (nem pedig a csillogó Rhode islandi vörös). A farok fekete színű zöldes csillogással. Az írisz narancsvörös, a lábak sárgák. Durva hibák: a fekete nyakrajzolat vagy túlnyomórészt vörös faroktollak, liszt.

Sárga kendermagos  

A sárga és a krémfehér többszöri váltakozása adja a jellegzetes keresztben ún. kendermagos rajzolatot. A kakas esetében azonos szélességűek, a tyúkéban viszont a sárga részek kicsit szélesebbek, mint a krémfehérek. A rajzolat nem határolódik el élesen. Az írisz narancsvörös, lábak sárgák. Durva hibák: szürke alsótollazat; a tyúk párnájában a korom; más színű tollak, liszt.

Karvalyszínű:     
      
KAKAS: A mell, a has, a kézevezők és a farok szürke karvalyozott. A nyaktollazat vörösessárga, a nyeregtollazat aranysárga mindig sötétszürke szárcsíkokkal és fehér karvalyozottsággal. A hát, a vállak és a szárnyfedők telt narancsvörösek finom karvalyozottsággal. A karevezők belső része szürke, a külső része szürkés-fehér-sárga hullámos, a zárt szárny egy hullámos háromszínű szárnyháromszöget képez.
TYÚK: a test tollazata fogolyszínű alapszínnel, matt palaszürke karvalyos. Enyhe rozsda a szárnyakban engedélyezett. A nyaktollazat aranyszínű, szürke szárcsíkokkal és szürkésfehér karvalyozottsággal. A karevezők a köpenytollazat színére támaszkodnak. A kézevezők szürke karvalyosak. A farok sötét szürkésbarna, feketés szemcsézettséggel. Mind két ivarnál a karvalyozottság nem olyan élesen elválasztott és az alsó tollazat csak gyenge karvalyos. Az írisz színe narancsvörös, a lábak sárgák, melyeknek enyhe szürkés árnyalata megengedett..
Durva hibák: Kakas: a mell tollazatában sárga berakódások; hiányzó háromszínűség a karevezőkben. Tyúk: a fogolyszínű alapszín hiánya szemcsézettséggel, sok túl világos vagy lazacszínű toll a mellen. A KAKAS és a TYÚKNÁL: hiányzó vagy erősen nem egyenletes karvalyozottság; liszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése