Keresés ebben a blogban

2012. május 21., hétfő

Tollaslábú törpetyúk fajtaleírás



Tollas lábú törpetyúk

KÜLLEME : Könnyed mozgású törpetyúk ,rövid , széles , kerek alakja , büszke tartása , közepesen magas állása és lábtollazata van .Minden színváltozatát tenyésztik szakállal és szakáll nélkül .Én személy szerint kettő színváltozatot tenyésztek  1 . citromsárga – porcelánszínű , 2 . kék – porcelánszínű .

 

 

Törzse : széles ,arányosan rövid .

Feje : közepesen nagy .

Arca : vörös, finomszövetű .

Szemei : nagyok , színei a színváltozattól függnek .

Csőre : erős , a láb színével megegyező.

Taréja : egyszerű , közepesen nagy ,szélesen álló cakkok tagolják .A taréjlemez követi a nyak vonalát , anélkül hogy ráhajlana .

Állebenye : kicsi kerek , finomszövetű .A szakállasoknál hiányzik ,vagy nagyon kicsi. A szakáll okvetlenül eltakarja .

Füllebenye : vörös , a szakálasoknál a szakáll takarja .

Szakáll : tollban gazdag . A szakáll mellett állszakáll is előfordul .

Nyak : erős hátrafelé hajlott , bőséges tollazatú . A szakálasoknál a  nyak hátsó részén sörényszerűen púpozott .

Váll : szélesek kellemesen lekerekítettek

Szárnyak : közepesen hosszúak , enyhén leeresztettek .

Hát : széles , rövid , alig lejtős .

Nyeregtájék : jól fejlett az átmenetben széles .

Mell : kerek ,széles , telt , valamelyest megemelten tartott .

Has tájéka : teljes és széles .

Combok : tollasak , kifejezett pehelyképződést mutatnak .

Lábak : közepesen hosszúak , vastag tollazatúak , színe a színváltozattól függ .

Láb újai : a külső és a középső ujjak tollakkal sűrűn borítottak .Ez a tény a lábtollazattal együtt az un. lábfejtollazatot alkotja .Nem hiba ha a kifejezett lábtoll időként töredezett . Négy lábujjú .

Farok tollai: közepesen hosszúak tűzése széles , lapos , gazdagon tollazott . A széles kardalakú nagy sarlótollak  4 cm- el túlérnek a kormánytollakon . Ez a mérték az idős kakasoknál rövidebb .

Tollazata : széles, szorosan illeszkedő fedőtollakból áll . A szakálasoknál a nyak tájékán puhább és teljesebb .





MÉRETE : A kakas élő súlya 750 g , a tojóké 650 g , vagyis az egész kissúlyú törpék közé tartozik .Az élősúlyból következik a az apró keltető tojás , ami mindösszesen 30 g fehér héjszínű , kemény héjú tojás.





SZÍNVÁLTOZATAI: A szakálasoknál valamennyi színváltozat a szakáll színe a melltollazat színével azonos . A rajzolatoknál fontos a megkövetel mintázat .

Durva hiba : ha a színes változatokon a szakáll fehér színű . Idősödő korban is                    

                                                                                                              hibának

számít , ha az un. mintás szakáll hiányos . 

 



Fehér : Tiszta fehér . A kakasok tollazatának enyhe sárga árnyalata nem hiba és egyetlen fekete folt is megengedett az egész tollazaton .A láb színe a szaruszínűtől a palakékig terjed .A szem színe narancsvörös és vörös közötti árnyalatú .Durva hiba a erős sárga árnyalat , más színű toll előfordulása a tollakban .




Fekete : mélyfekete , zöld fémfényű csillogással . A láb fekete , a szem színe a vörösbarnától a barnáig terjedő színskálán mozog .

Durva hiba a matt , szürkésfekete szín , a más színű toll , az erőteljes rozsdásodás , az elégtelen csillogás , violaszínű és bronz szerű  ragyogás .

Egyéb színváltozatok : porcelánszínű , kék-porcelánszínű , citromsárga-porcelánszínű, sárga fehér pöttyökkel , vörös fehér pöttyökkel , fekete fehér pöttyökkel , gyöngyszürke fehér pöttyökkel , gyöngyszürke sárga,vörös,sávozott aranynyakú , ezüstnyakú , világos( fehér columbian ), nyírfaszínű , sárga columbian .

 



ELTERJEDSÉGE : A kiállításokon a három legnépszerűbb törpetyúkfajta közé tartozik . A bantam , az antwerpeni szakálas és lábtollas törpetyúk szinte Európa mindegyik országában egyformán és méltán népszerű. Az angol és francia nyelvterületeken mint ,, ezer pompázó virág ,, jelölik , utalva 19 színváltozatára , népszerűségére.



Gyűrűméretek :



Kakas 16 mm

Tyúk    15 mm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése