Keresés ebben a blogban

2012. május 21., hétfő

Shaver Farm fajtaleírás

SHAVER FARM: Magyarországon nagyon kedvelt végtermék, mivel a konkurenseihez képest sokkal magasabb növekedési eréllyel rendelkezik, és gyorsabb tollasodású. Emiatt az elõnevelõk elõnyben részesítik. A háztáji piacokon is kedveltebb, mivel kakasai már 7-8 hetes korukban is vághatók, kedvezo nevelési körülmények esetén a kakasok 10 hetes korra elérik a 2,5 kg-ot. Még vegyesivarban is eléri 9 hetes korára a 2 kg-os átlagos testtömeget. A végtermék-jércék tojástermelõ képessége a hagyományos fajtákhoz képest kiemelkedõen jó. A FARM fajta elõállításához használt szülopár-keresztezés legnagyobb elonyei, hogy jó tartáskörülmények esetén nagyon magas perzisztenciájú termelésre képesek, ugyanakkor a tojástermelés végén piacképesebb, 2,4-2,5 kg közötti, kevésbé tollhiányos tyúkokat tudunk értékesíteni. Magyarországon egyedülálló, hogy a szülõpárok a kelési idopont függvényében különbözõ árkategóriákban vásárolhatók meg, így a szülõpártartó piaci igényeinek leginkább megfelelõ ár- és idõpont- kategóriát választhat, és emellett a törzsvásárlók és nagytételes szülopártartók további kedvezményekben részesülnek. Azonos anyai vonallal különbözo kakas- keresztezések révén többféle végtermék is elõállítható, melynek tulajdonságait a következõ fajtáknál találhatják:
-Shaver Farm Q
-Shever Farm Master



SHAVER FARM Q: Kopasznyakú végterméket eredményezo keresztezés. Az alapvonaltól a növekedési erélye kb. 1 héttel elmarad, azonban a gyors tollasodás és a mutatós külsõ miatt jelentõsége lehet a fajtaválaszték-bõvítés piaci hatása miatt. A szülõpár anyai vonala a FARM alapvonallal megegyezo, melyre speciális kakas- keresztezést biztosítunk.
SHAVER FARM MASTER: Végtermék-eloállítás szempontjából mutatós fajta. Tarka, gyors tollasodású a végterméke, ugyanakkor a tarkasága egységesen mutatós, ezért napos és elonevelt értékesítés során is kedvelt fajta. A kifejlett csirkék színezete pedig a háztáji udvarok dísze. A szülõpár anyai vonala a FARM alapvonallal megegyezõ, melyre speciális kakas-keresztezést alkalmazunk.


Forrás: http://koczkabaromfi.uw.hu/termek.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése